رژیم غذایی کبد چرب؛ چه غذاهایی بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟

به گزارش مجله آراد، بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یکی از شایع ترین بیماری ها به شمار می رود که در آن چربی اضافه در کبد ذخیره می گردد. اگر این بیماری درمان نگردد می تواند منجر به سیروز و نارسایی کبد گردد. این بیماری به ویژه در افرادی شایع است که به چاقی و دیابت نوع 2 مبتلا هستند. بیماری کبد چرب به کبد آسیب می رساند و مانع از عملکرد مناسب آن می گردد. اولین خط درمان این بیماری بهبود سبک زندگی است و در این میان رژیم غذایی نقش بسیار مهمی ایفا می نماید. در ادامه به این موضوع می پردازیم که رژیم غذایی کبد چرب شامل چه غذاهایی می گردد و افرادی که به این بیماری مبتلا هستند چه غذاهایی را نباید بخورند.

رژیم غذایی کبد چرب؛ چه غذاهایی بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟

غذاهایی که در رژیم غذایی کبد چرب ضروری هستند

قبل از معرفی غذاهایی که برای افراد مبتلا به کبد چرب مضر هستند، ضروری است به غذاهایی اشاره کنیم که افراد مبتلا به این بیماری باید مصرف نمایند. خوردن این غذاها می تواند مانع از بدتر شدن بیماری کبد چرب و تبدیل آن به بیماری های جدی تر گردد. برای مثال، یکی از این موارد، نمک دریایی یا آبی است که به ویژه نوع نمک صورتی هیمالیا آن بسیار مفید و مغذی است. این نمک یکی از برترین انواع نمک محسوب می گردد که قیمت بالاتری نسبت به سایر انواع نمک دارد. خرید و مصرف این نمک به ویژه برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید است، برای اطلاع از قیمت و خرید نمک های متنوع کلیک کنید. در ادامه با سایر غذاهای مفید در رژیم غذایی افراد مبتلا به کبد چرب آشنا می شوید.

  • قهوه: قهوه به کاهش آنزیم های غیرطبیعی کبد یاری می نماید و خطر پیشرفت فیبروز کبد را کاهش می دهد.
  • سبزیجات: ترکیبات موجود در انواع سبزیجات دارای برگ سبز تیره می توانند در مبارزه با بیماری کبد بسیار موثر باشند. این تاثیر احتمالا ناشی از نیترات و پلی فنول های متمایز موجود در این سبزیجات است.
  • لوبیا و سویا: حبوبات مانند عدس، نخود، سویا و نخودفرنگی نه تنها بسیار مغذی هستند، بلکه حاوی نشاسته هایی مقاوم هستند که در سلامت روده موثر هستند. حبوبات بعلاوه می تواند به کاهش گلوکز و تری گلیسیرید خون در افراد مبتلا به چاقی یاری کند. آن ها می توانند تجمع چربی در کبد را نیز کاهش دهند.
  • ماهی چرب: ماهی های چرب مانند ماهی سالمون، ساردین، ماهی تن و قزل آلا سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند و می توانند با کاهش چربی کبد، افزایش کلسترول محافظتی HDL و کاهش سطح تری گلیسیرید به بهبود بیماری کبد چرب یاری نمایند.
  • بلغور جو دوسر: غذاهای غنی از غلات کامل و فیبر مانند بلغور جو دوسر می توانند خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با بیماری کبد چرب را کاهش دهند و سطح تری گلیسیرید را نیز کاهش می دهند.
  • آجیل: رژیم غذایی سرشار از آجیل می تواند التهاب را در بدن کاهش دهد و بعلاوه، باعث کاهش استرس اکسیداتیو و خطر ابتلا به بیماری کبد چرب گردد.
  • زردچوبه: ماده فعال موجود در زردچوبه، کورکومین نام دارد که دوز بالای آن می تواند شاخص های آسیب کبدی در بیماری کبد چرب را کاهش دهد. علاوه بر این، زردچوبه سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) را کاهش می دهد که این دو آنزیم در افراد مبتلا به کبد چرب به صورتی غیرطبیعی بالاست.
  • لیمو: انواع لیمو تازه و لیمو عمانی سیاه پرک شده توانایی پاکسازی کبد را تقویت می نمایند و ازآنجایی که مانند زردچوبه سرشار از ALT و AST هستند می توانند عملکرد کبد را بهبود ببخشند. شما می توانید برای خرید لیمو عمانی با قیمت مناسب، آن را به صورت کیلویی تهیه کنید.
  • تخمه آفتابگردان: تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E است و این ویتامین آنتی اکسیدانی است که اغلب در درمان بیماری کبد چرب از آن استفاده می گردد.
  • سیر: سیر نه تنها به غذا طعم می بخشد، بلکه می تواند به کاهش وزن و چربی در افراد مبتلا به کبد چرب یاری کند. این ماده غذایی بعلاوه سطح آنزیم های کبدی را بهبود می بخشد.

غذاهایی که باید از رژیم غذایی کبد چرب حذف شوند

اگر به بیماری کبد چرب مبتلا باشید، پزشک ممکن است به شما اجتناب از مصرف بعضی غذاها را توصیه کند یا به شما توصیه کند که مصرف بعضی غذاها را کاهش دهید. بنابراین، نه تنها مهم است که بعضی غذاها را در ژیم غذایی خود بگنجانید، بلکه ضروری است از مصرف بعضی غذاها نیز پرهیز کنید. در ادامه با این غذاها آشنا می شوید.

  • الکل: الکل یکی از عوامل اصلی در ابتلا به بیماری کبد چرب و سایر بیماری های کبد به شمار می رود.
  • قند اضافه: از خوراکی های شیرین مانند آب نبات، کلوچه، نوشابه و آبمیوه های صنعتی اجتناب کنید. قند بالای خون باعث افزایش تجمع چربی در کبد می گردد.
  • غذاهای سرخ شده: این غذاها چربی و کالری بالایی دارند.
  • نمک اضافه: مصرف بیش ازاندازه نمک می تواند خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد. بنابراین، مصرف نمک را به کمتر از 2300 میلی گرم در روز برسانید. اگر به فشارخون مبتلا هستید این میزان را به کمتر از 1500 میلی گرم برسانید.
  • نان، برنج و ماکارونی سفید: آرد سفید معمولا بسیار فرآوری شده هستند و به علت فیبر کم، می توانند قند خون شما را افزایش دهند.
  • گوشت قرمز: گوشت قرمز سرشار از چربی های اشباع شده است.

درنهایت، اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید یا در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارید بعضی تغییرات در سبک زندگی به ویژه رژیم غذایی به شما یاری می نماید که سلامت کبد خود را بهبود ببخشید یا خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش دهید. مطالعات نشان می دهند که پیروی از یک برنامه غذایی سرشار از فیبر، پروتئین و چربی های سالم برترین راه برای محافظت از سلامت کبد است. بااین حال، مشورت با متخصص تغذیه یا پزشک نیز در این شرایط اهمیت زیادی دارد.

منبع: فرارو
انتشار: 9 آبان 1401 بروزرسانی: 9 آبان 1401 گردآورنده: aradbld.ir شناسه مطلب: 2283

به "رژیم غذایی کبد چرب؛ چه غذاهایی بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "رژیم غذایی کبد چرب؛ چه غذاهایی بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید