خبرنگاران پیامدهای سرباز زدن از قانون دامن خاطیان را می گیرد؟
به گزارش مجله آراد، تهران-خبرنگاران- فیلم منتشر شده از برخورد یک نماینده مجلس با سرباز وظیفه و واکنش گسترده در فضای رسانه ای به این برخورد این سوال را به ذهن می رساند که آیا پیامدهای سرباز زدن از قانون دامن خاطیان را می گیرد.
عصر روز شنبه انتشار فیلمی از نحوه برخورد یک کننده مجلس با مامور وظیفه راهور (نیروی انتظامی) خبرساز شد. در این فیلم که به شکل گسترده در فضای مجازی منتشر شد، گفته می شود خودروی این کننده حین عبور غیرقانونی از خط ویژه در یکی از خیابان های تهران با هشدار مامور راهور روبرو شد. به گفته یکی از شاهدان فیلم، سرانجام این روبروه به جر و بحث و سیلی این کننده بر صورت این سرباز شده است.
در پی بازتاب گسترده این حادثه در شبکه های اجتماعی امیرحسین قاضی زاده هاشمی رییس هیات نظارت بر رفتار کنندگان از بررسی این حادثه در هیات نظارت خبر داد و گفت: پس از رسیدن گزارش ها و ادعاهایی مبنی بر درگیری کننده مجلس و یکی از ماموران پلیس راهور، هیات نظارت بر رفتار کنندگان پیگیری ها را برای بررسی صحت و سقم و چگونگی موضوع آغاز کرد.
محمدرضا دشتی اردکانی نایب رییس این هیات با بیان اینکه کننده مورد بحث درگیری با مامور را تکذیب کرده است، گفت: به محض اینکه گزارش کامل این اتفاق به هیات نظارت برسد، حتما با کننده خاطی برخورد می کنیم، فقط باید صبر کرد تا موضوع به شکل کامل مورد بررسی قرار گیرد و عجولانه و احساسی رفتار نکنیم.
دشتی اردکانی که ساعتی بعد از انتظار این خبر با خبرنگاران گفت و گو کرد، اضافه کرد: تا این لحظه هیچ گزارشی به هیات نظارت بر رفتار کنندگان نرسیده است و خود این کننده هم این ماجرا را تکذیب کرده است ولی ما اظهارات این کننده را مبنای تصمیم خود قرار نمی دهیم و این موضوع باید راستی آزمایی شود.
نایب رییس هیات نظارت بر رفتار کنندگان با بیان اینکه باید همه ابعاد موضوع روشن شود، اظهار کرد: قانون با هر کس که خطا یا جرمی انجام دهد، فارغ از اینکه در چه مقامی است برخورد خواهد کرد. حقوق مردم در اولویت کاری مجلس است و اگر کننده مجلس این رفتار ناشایست را انجام داده باشد با او برخورد قانونی می شود در غیر این صورت با مسببان این فضاسازی برخورد می شود.
محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی عصر شنبه در حساب کابری خود در توییتر نوشت: در برابر قانون همه مساوی هستند. مجلس به کسانی که به وظیفه قانونی خود عمل می کنند افتخار می کند و اولین مدافع حقوق آنهاست.
وی اضافه کرد: در حادثۀ اخیر، به محض شنیدن اولین گزارش ها، دستور بررسی دقیق ما وقع صادر شد؛ درصورت احراز تخلف، هیات نظارت بر رفتار کنندگان بدون مسامحه بررسی و برخورد قانونی خواهد کرد.
ناجا: از حقوق کارکنان خود دفاع می کنیم
سردار مهدی حاجیان سخنگوی ناجا هم روز گذشته و ساعتی پس از انتشار ویدئوی این برخورد از دستور ویژه سردار اشتری فرمانده نیروی انتظامی برای حمایت از حقوق سرباز وظیفه از طریق معاونت حقوقی و بازرسی ناجا خبر داد.
سردار حاجیان یادآور شد: سردار اشتری بارها به همه فرماندهان تاکید کرده اند که این جوانان، امانتی در دستان ما هستند بنابر این اجازه را نمی دهیم به ساحت مقدس سبزپوشان خدوم ناجا در هر جایگاه و مقامی توهین و تعدی شود و در صورت احراز تقصیر کننده مجلس، ناجا از حق کارکنان خود به جدیت دفاع خواهد کرد.
ستاد کل نیروهای مسلح: در حال تنظیم شکایت هستیم
امیر دریادار رحیمی پور رییس سرمایه انسانی ستاد کل نیروهای مسلح دهم از رسیدگی به این پرونده از طریق دادگاه کارکنان دولت خبر داد و اظهار کرد: فرض کنیم که سرباز هم در این رابطه مقصر بوده باشد، با این وجود به هیچ عنوان کسی حق ندارد سربازی را که در حال انجام خدمت است را مورد ضرب و شتم قرار دهد.
سریال ادامه دار برخورد با شهروندان
این اولین بار نیست که شاهد برخورد یک مقام مسئول با شهروندان و ماموران هستیم. اول دی ماه 97 فیلمی از محمدباسط درازهی کننده مردم سراوان در مجلس شورای اسلامی در فضای مجازی منتشر شد که در آن درازهی با یکی از کارکنان گمرک درگیری لفظی پیدا کرد. همان موقع هم انتشار این برخورد در شبکه های اجتماعی با واکنش های زیادی روبرو شد. علی لاریجانی رییس وقت مجلس همان زمان از هیات نظارت بر رفتار کنندگان خواست این موضوع را رسیدگی کند.
تنها کنندگان مجلس و مسئولان اجرایی نبودند که نسبت به یک مامور یا شهروند ایرانی پرخاشگری، خشونت و برخورد فیزیکی داشته اند. اواسط آذر ماه 99 هم یکی از بازپرس های دادگستری بابل هنگام مراجعه به محل کارش از درب ورودی ارباب رجوع با درخواست سرباز وظیفه شناس برای بازرسی بدنی روبرو می شود. با توجه به اینکه درب ورود قضات، کارشناسان و وکلای دادگستری بابل جدا از محل ورود ارباب رجوع است، به همین دلیل هم سرباز بابلی این بازپرس را نشناخته و بر بازرسی بدنی وی اصرار می ورزد. بازپرس وقتی با سماجت سرباز روبرو می شود، سیلی به صورتش می زند، اقدامی که با اعتراض سرباز و خانواده اش روبرو می شود. این اقدام بازپرس بابلی واکنش های زیادی از سوی شهروندان به دنبال داشت.
بعد از کش و قوس های چند روزه سرانجام شامگاه 24 آذر رییس کل دادگستری مازندران و دادستان بابل در محل دادگستری استان جلسه ای برگزار کردند و در آن جلسه بود که بازپرس بابلی از سرباز و پدرش عذرخواهی کرد.
محمد حسن کریمی سرباز بابلی پس از این نشست که به سازش ختم شد، به خبرنگار خبرنگاران گفت: ما به هیچ عنوان به دنبال حاشیه سازی نبودیم و جلسه امشب که با مدیران ارشد دستگاه قضایی استان و بابل برگزار شد با عذرخواهی بازپرس از بنده ختم به خیر شد و ما طرح شکایت نخواهیم کرد. اما با وجود عذرخواهی بازپرس و رضایت سرباز بابلی، روز 26 آذر رئیس کل دادگستری استان مازندران گفت: علیرغم گذشت سرباز بابلی از حق شخصی و اعلام رضایت، اما پرونده همکار قضایی همان روز به دادسرای انتظامی قضات ارسال شده و در حال پیگیری است.
مسوولان یا شهروندان؛ برابر قانون کدام مسوول ترند؟
اینکه تا چه حد عذرخواهی ها و وعده رسیدگی از سوی مقام ها برای مسوول خاطی این رویه بدرفتاری را کاهش می دهد مقوله ای است در حیطه تخصص روانشناسان و جامعه شناسان اما سوالی که باید به آن پاسخ داد این است که آیا براساس حقوق شهروندی، منتخبان و منصوبان حکومتی تا شهروندان تا چه حد برابر قانون مسوولیت دارند؟ آیا صرف مصونیت کنندگان مجلس می تواند باعث شود آنها در دوره کنندگی خود اقدام به هر کاری کنند؟ از یک منظر نوع پاسخ دستگاه های ذیربط در قبال برخوردهای غیرمتعارف می تواند تا حد زیادی افکار عمومی را قانع کند که همه در برابر قانون مساوی هستند و هرکسی در هر لباس و موقعیتی اگر مرتکب کار خطایی شود باید در قبال آن پاسخگو باشد.
از سوی دیگر عدم پاسخگویی در نهایت ممکن است این تصور را در جامعه ایجاد کند که قانون برای همه یکسان نیست و کسانی که قدرت دارند می توانند از زیربار تعهدات و وظایف خود شانه خالی کرده و حقوق دیگران را تضییع کنند. با این حال و حتی اگر چنین افرادی به هر ترتیب بتوانند بدون هراس از پیامدهای رفتارهای خود اقدام به نقض قانون کنند، افکار عمومی و توده ای شدن رسانه ضمانت اجرایی مهمی برای اجرای قانون از سوی همه شهروندان اعم از مسئولان و شهروندان عادی است.
امروز رسانه ها تبدیل به یکی از مهمترین ابزارهای کنترل رفتارهای غیرمتعارف شده اند. نمونه هایی از بدرفتاری مسوولان در قبال شهروندان این سال ها به شکل گسترده در فضای رسانه ای کشور منتشر می شود گویی تا قبل از این جامعه شاهد چنین رفتارهایی نبوده است اما این ماجرا بعد دیگری هم دارد. گسترش روز افزون وسایل ارتباط جمعی و استفاده از شبکه های اجتماعی و به تبع آن بروز پدیده شهروند- خبرنگار موجب شده است که رویدادها به شکل مستقیم، فیلترنشده و بدون هیچ خط رسانه ای در دسترس همگان قرار گیرد.
زندگی در هزاره سوم، زیستن در شرایطی است که فرد خلاف گذشته با محدودیت در حوزه خصوصی روبرو است. فرد ساکن اتاق شیشه ای است که رفتار و گفتار او را دوربین ها مداربسته، تلفن های همراه و... رصد می کنند. در این سیستم به قول فوکو همه-بین تنها جای مخفی هر فردی درون جمجمه اوست.
منبع: ایرنا