بینایی بسیار حساس ماهیان اعماق دریا
به گزارش مجله آراد، تهران- خبرنگاران- محققان دانشگاه باسل واقع در سوییس دریافتند عمق دریا محل زندگی گونه هایی از ماهی است که قادرند طول موج های مختلف نور را در محیطی نزدیک به تاریکی مطلق ببینند. این ماهی ها بر خلاف سایر مهره داران به ژن هایی مجهز هستند که امکان دریافت سیگنال های نوری گسیل شده از موجودات زنده را دریافت کنند.

به گزارش روز یکشنبه گروه اخبار علمی خبرنگاران، محققان با بررسی ژنوم 100 گونه ماهی از جمله ماهیان ساکن عمق دریاها دریافتند که برخی از این آبزیان به گونه ای تکامل یافته اند که ژن های مربوط به نوعی رنگدانه حساس به نور موسوم به رودوپسین را توسعه داده اند و این امر امکان دید رنگی در عمق دریا را برای این جانوران فراهم کرده است.
دید رنگی در مهره داران معمولا به واسطه تعامل رنگدانه های حساس به نور با سلول های مخروطی موجود در شبکیه چشم ایجاد می شود. هریک از این رنگدانه ها به طول موج های خاصی از نور واکنش نشان می دهند. برای مثال در چشم انسان این طول موج ها شامل طیف های قرمز، سبز و آبی از نور مرئی هستند. دید رنگی تنها در نور روز امکان پذیر است اما در تاریکی عمق دریاها مهره داران با استفاده از سلول های استوانه ای حساس به نور که تنها دارای یک نوع رنگدانه رودوپسین هستند، نور بسیار کم موجود را تشخیص می دهند.
اکنون محققان دریافتند گونه ای از ماهیان موسوم به باله خاری نقره ای (Diretmus Argenteus) دارای بیش از 38 نسخه از ژن رودوپسین هستند. به گفته محققان هریک از این ژن ها به گونه ای تکامل یافته است که یکی از طول موج های نور را دریافت می کند و محققان با مدل سازی کامپیوتری دریافتند که این ژن ها دقیقا طیف نورهای ساطع شده از ارگانیسم های نور ده عمق دریا را پوشش می دهند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Science منتشر شده است.
علمی **9259** 1055
منبع: ایرنا